Historia

Råsvalslunds historia

Utgrävningar vid Råsvalslund

Historien om Råsvalslundsområdet startar redan på 800-talet då de första bosättningar kom till i området mellan gården och sjön. Vid utgrävningar som gjordes under 2002-2003 har man bland annat hittat en vikingaby som man kan tidsdatera ända från 800-talet till 1500-talet. I området har man även hittat fem uppdelade gravfält och massor av husgrunder som sträcker sig hela vägen bort till Offerkällan, även kallad Ringakällan – en källa som nu har återfått sitt vatten efter flera år av torka.

Vid utgrävningarna har man även hittat smycken av brons av den typ som göts på Birka samt smycken av romersk och asiatiskt ursprung. Detta visar på att området haft en stor rikedom och ett stort handelsutbyte med omvärlden. Något som visat sig vara sällsynt vid Örebro läns övriga utgrävningar.

För den intresserade finns mer läsning om utgrävningen här.

Gustav Vasas utveckling av området

På grund av järnhanteringens ökade betydelse inhandlade Gustav Vasa år 1546 ett stort landområde kallat Guldsmedshyttans gårdslän. Under 1550-talet blev Guldsmedshyttan centrum i Guldsmedshytte gårds län. Gustav Vasa bildade även Guldsmedshytte Kronogård, även kallad Kungsgården där merparten av den dåvarande arméns kanonkulor tillverkades. Under åren har även storheter som både Karl IX och Gustav II Adolf besökt Kungsgården. I samband med bildandet av Kungsgården byggdes även ett bruk och en avelsgård som ska ha varit beläget på platsen där Råsvalslund idag finns.

Vid en grundgrävning av nuvarande Råsvalslund påträffade man tre kanonkulor och en 29 cm lång dolk och i hagmarken, mot Ringakällan till, påträffades en meterlång hillebard. Grävningen visar på att nuvarande Råsvalslund ligger på en plats som en gång var mitt i händelsernas centrum.